01 de desembre 2006

Eleccions a Nicaragua

El Frente Sandinista de Liberación Nacional ha arribat de nou al govern de Nicaragua després d’haver guanyat les eleccions del 5 de novembre amb un 38% dels vots.

La victòria ha estat molt celebrada en les files sandinistes tot i que la correlació de forces en el Parlament els deixa en una situació delicada. Moltes de les propostes que el FSLN porta en el seu programa les haurà de pactar amb els dos partits polítics liberals (Alianza Liberal Nicaragüense –ALN-, amb el 29% dels vots, i el Partido Liberal Constitucionalista –PLC-, amb el 26% dels vots).

Les eleccions s’han realitzat amb una gran presència d’observadors internacionals, tant dels Estats Americans (OEA) com d’Estats Units i d’Europa. Aquests observadors han garantit que els comicis s’han desenvolupat de manera cívica i democràtica. Així mateix, molts observadors catalans s’hi han desplaçat degut a la gran vinculació que molts municipis catalans tenen amb municipis nicaragüencs arran dels agermanaments.

En la ciutat agermanada de Chinandega, els resultats han estat molt ajustats i la victòria ha estat per la Alianza Liberal per 700 vots de diferència vers el FSLN que ha quedat segon i el MRS ha estat la tercera força amb poc més de 3000 vots. Amb aquests resultats, a la ciutat de Chinandega ha guanyat l’esquerra. Els resultats en el departament de Chinandega han estat favorables al FSLN amb el 47% dels vots, sent la segona força la Alianza Liberal amb el 36% dels vots.

Un cop més expressao la meva satisfacció per la dinàmica democràtica de les eleccions i pel que sembla la fi del bipartidisme a Nicaragua, així com per la victòria del FSLN. Victòria que ha de portar a una millora del nivell de vida de totes les persones nicaragüenques, fent-los sortir de l’extrema pobresa en la que es troba més del 70% de la població del pais. I millorant la situació de vida de la infància i la joventud del pais, garantint-lis que puguin estudiar dignament fins a la fi dels seus estudis i que no hagin de realitzar treballs en condicions laborals més que precàries.