11 d’octubre 2006

Declaració del Consell Català de Foment de la Pau, en motiu del Dia Internacional de la Pau

L’any 1981, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que el dia de l’obertura del seu període ordinari de sessions seria «proclamat i observat oficialment com a Dia Internacional de la Pau, i dedicat a commemorar i enfortir els ideals de pau en cada nació i cada poble i entre ells».
El Dia Internacional de la Pau és cada 21 de setembre, «el Dia Internacional de la Pau s’observarà des d’ara com un dia de cessació del foc i de no violència a nivell mundial, a fi que totes les nacions i pobles es sentin motivats per a complir una cessació d’hostilitats durant tot aquest Dia».
Com a vocal de Consell Català de la Pau en representació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament vaig presentar la declaració al Ple de l’Ajuntament. "Arreu del món hi ha una trentena de conflictes armats, alguns dels quals passen completament desapercebuts per la majoria de la població. Però tots ells, inclús aquells dels quals no se’n parla, suposen un ús indiscriminat de la violència, cada vegada més adreçada a la població civil i molt especialment als sectors més desvalguts, la violació continuada dels drets de les persones. La major part d’aquests conflictes tenen les seves causes en les desigualtats econòmiques i polítiques que es pateixen en moltes zones del sud del nostre planeta".
La societat catalana ha demostrat al llarg dels últims anys ser molt sensible a la causa de la pau. I ho ha fet de moltes maneres diferents: de vegades, sortint massivament al carrer per protestar davant diverses guerres. També organitzant i participant en campanyes de denúncia en contra de la violència, la fabricació i el comerç d’armament i l’emmagatzement d’arsenals nuclears. I el que és més important, organitzant-se en múltiples entitats i plataformes, creant un moviment social ben articulat, i alhora dinàmic, que ha estat capaç de mobilitzar i de sensibilitzar el conjunt de la societat catalana de tal manera que avui la cultura de la pau i els seus valors són un patrimoni col·lectiu que hem de cuidar i estendre encara més.